biztonsági ajtó

Ajtós üzletkötők, avagy 4 támpont, hogy ne verhessenek át

Nincs annál kényelmesebb, mint amikor házhoz érkezik a segítség. Nincs ez másként az ajtók esetében sem, és nem egy esetben hallunk olyanról, amikor becsöngetnek az üzletkötők, és kevés pénzért ígérnek biztonságot, hang és hőszigetelt ajtót, persze olyat, amelyen senki nem jön majd be, akit mi nem akarunk. A legrosszabb eset, amikor előleget fizetünk – nem keveset – és soha többé nem látjuk sem az üzletkötőt, sem a kifizetett ajtót, de az sem sokkal kellemesebb, amikor megérkezik az ajtó, a beszerelés is megtörténik, majd rájövünk, csúnyán átvertek bennünket. Íme négy – általában használt marketing szöveg, melyet, ha nem vagyunk szakmabeliek, lehet, hogy elhiszünk.

1. tévhit: Ha biztonsági ajtó, akkor a zárszelvényből készült ajtók lesznek az ideálisak számodra.

A mai kültéri ajtók felhasználásának fényében a zárszelvényből készült ajtók semmiképp nem ajánlatosak. Ezek az ajtók kifejezetten jól vezetik a hőt. Hiába tömik ki a belsejét purhabbal, kőzetgyapottal, vagy nikecellel, maga a vas, kiváló hővezető. Így fordulhat majd elő, hogy a beépített ajtónk hőhidas lesz, és az őszi, téli időszakban bizony megkezdődhet az ajtó szerkezetének rozsdásodása. Természetesen ez alól nem véd majd meg a felületi burkolat sem, és azt vesszük majd észre, hogy az ajtó körül a fal is vizesedni, penészedni fog, mely folyamatos vendégként keseríti majd meg az életünket az ajtókeret melletti részeken.

2. tévhit: Minél több a zár, annál nagyobb a biztonság

Amikor ezt a mondatot halljuk, jusson eszünkbe, hogy szinte minden esetben valamiféle technikai elmaradást szeretnének elkendőzni. Ma már nem a zár mennyisége a lényeg, sokkal inkább a minőségre fektetnénk a hangsúlyt. Mindenképp kérj az üzletkötőtől tanúsítványt a zárak tekintetében is. A legfontosabb, hogy tudd, a záradnak zártörés, fúrás és kihúzás védettnek kell lennie. Ha ez nincs meg, elég egy hosszabb kirándulás, vagy egy családi piknik, és ezalatt az idő alatt bárki könnyedén bejuthat az otthonunkba. Érdemes olyan zárat választanunk, melyek kulcsai másolás védettek, így nem kell attól tartanod, hogy valaki a mesterkulccsal foszt majd ki.

3. tévhit: A vastag lemez átvághatatlan…

Ez is egy olyan tévhit, melyet sokszor elhiszünk. Egy-egy betörés esetén különösen fontos az időfaktor. Így neked azt kell tudnod, milyen minősítéssel rendelkezik a bejárati ajtód. Hidd el a vastag is. Sok mindenen múlik, hogy hány perc átjutni egy biztonsági bejárati ajtó védelmén, de neked csak egy dolgot kell tudnod. Milyen minősítést kapott az ajtód. A minősítések, tanúsítványok megléte épp ezért különösen fontos, hiszen téged, az otthonodat védi. Soha ne vásárolj minősítés nélküli ajtót, még akkor sem, ha ár-érték arányban jobban megéri, vagy épp beleszerettél a nehéz, hatalmas ajtóba, amely biztonságosnak és áthatolhatatlannak tűnik. Vannak olyan biztosító társaságok, akik eleve kérik egy-egy betöréses káreset megtörténte után az ajtó papírjait, hogy lássák, a károsult mindent megtett-e az otthona és vagyontárgyai védelméért. Épp ezért nem számít, hogyan néz ki az ajtó, milyen lemez van benne, vagy mit mond az üzletkötő vagy az eladó. Minden esetben annak higgy, amiről papír van.

4. tévhit: Nehéz ajtó, nehézsúlyú védelem…

Találkoztunk már ezzel a nézettel is, de jobb tudni, hogy egy több, mint 100 kilogrammos ajtó sem fog védelmet nyújtani a betörők ellen.

A másik hiba, amit új ajtók esetében számtalanszor elkövetünk, ha nem szakemberrel, vagy nem a megfelelő szakemberrel építtetjük be. Talán nem nehéz elhinni, de maga a beépítés is lehet erős, vagy épp gyenge pontja a biztonsági rendszerünknek. Érdemes olyan helyről ajtót vásárolni, akik nem alvállalkozóval építtetik be az ajtónkat, hanem a cég saját alkalmazottai, hiszen így a minőségbiztosítás is magas fokon nyújt majd védelmet számunkra.

Bejárati ajtó kínálatunk >>>