ajtó ablak

Ajtó ablak nyitva van, bejöhet akárki….

“Ajtó ablak nyitva van, bejöhet akárki….” Ugye ismerős ez a népdal, mennyit énekeltük kiskorunkban, most pedig jobban belegondolva a hideg is kiráz bennünket. Hiszen nem szeretnénk sem Sári nénit, sem betörőket, épp ezért ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket.

Ma hazánkban a munkanélküliség emelkedésével, az anyagi bizonytalanság növekedésével bizony egyre inkább megjelennek a betörők. Felesleges belemennünk abba, hogy hány féleképpen védhetjük magunkat ellenük. Bizony sokszor érezzük, ha megtörtént a baj, hogy egy lépéssel mindig előttünk járnak.

Az, ha biztosítva vannak az értéktárgyak és ingóságok, mely az otthonunkban fellelhető, máris több, mint amit oly sokan megtesznek a saját védelmük érdekében.

Ez azonban nagyon sok esetben hozhat kellemetlen meglepetést is. Hiszen a biztosító első kérdése az lesz, milyen óvintézkedéseket tettél meg annak érdekében, hogy megvédd az otthonod az illetéktelen behatolástól.

Ma a családi házakban egyre elterjedtebb a riasztórendszerek használata, vagy a lehető legbiztonságosabb ajtók beszerelése. A panel lakásokban még mindig nagyon sok esetben figyelhetünk meg régi ajtókat, vagy a házalók által „atom biztosnak” vélt bejárati ajtókat.

Nem véletlen, hiszen a pénz mindig nagy úr

De mi a vásárlói történeteken keresztül látjuk azt is, mennyi hátránya van az első pillanatban még olcsónak tűnő, majd horribilis összegbe kerülő ajtókkal.

Ma már nem csak a nyugdíjasok vezethetők meg egy – egy bejárati ajtókkal házaló cég által. Becsengetnek, ingyenesen felmérnek, elmondják, hogy a közös képviselő nevében járnak el (akinek a nevét még véletlenül sem tudják), majd akciósan egész jó áron ajtót kínálnak.

Ha belemegyünk, általában azonnal foglalót kérnek majd. Igen, jól olvasod, foglalót és nem előleget. Így, ha a részedről, mint megrendelő bármilyen fizetési nehézség lépne fel közben, bottal ütheted a pénzed. Meg egyébként is.

Mihelyt is átadod a pénzt, esélyed van rá, hogy többet nem látod majd őket. Hiába hagytak ott neked az előlegről papírt, hiába egyeztetek meg már a színekben, vagy épp a zárak minőségében, volt pénz, nincs pénz, nálad.

Ebben az esetben jöhet a feljelentés, a nyomozás, a szaladgálás és bosszankodás, de az esetek nagy többségében nem lesz meg a cég sem és a pénzed sem.

A másik nagy veszély a szakértelem nélküli beépítés

Nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják, szaki nélkül is menni fog az új bejárati ajtó beszerelése. Valóban elkészíthető, megvalósítható, de nagyon sok esetben láttunk már ajtó mellett penészedő falat, vagy egyáltalán nem biztonságosan beépített ajtókat.

Arról nem beszélve, hogy ha megtörténik a baj és a betörő meglátogat majd bennünket, nem csak károsultaknak érezzük majd magunkat, de tehetetlennek is, függetlenül attól, hogy élő – e a lakás és vagyonbiztosításunk.

Hiszen ma a biztosító társaságok nem a szerződés megkötésének pillanatában ellenőrzik, megtettél-e mindent a védelem érdekében, hanem ezt utólag, a káresemény bekövetkezte után teszi meg.

A családi házak esetében a egyre szebb és biztonságosabb bejárati ajtókat figyelhetünk meg. Örömmel látjuk, hogy egyre többen keresnek meg bennünket és megannyi ajtót rendelhetünk és építhetünk be.

A veszélyt általában nem is bejárati ajtó jelenti ezekben az esetekben, hanem a terasz felőli hátsó ajtó. Erre szintén különösen nagy figyelmet kell fordítanunk, hiszen a betörések nagy százaléka erről a frontról történik majd meg.

Épp ezért akár panel, akár társasházi vagy családi házas övezetben élünk, a bejárati ajtók kérdése mindig az egyik legfontosabb. Elegendő egyszer helyesen és körültekintően döntenünk, hogy később ne bánjuk meg az elhamarkodott lépéseket.