lakberendező

Ajtó, a lakberendező szemével

Mire érdemes figyelni, és mire kell valóban nagy hangsúlyt fektetnünk, ha ajtót választunk? Ezekre a kérdésekre ad nekünk választ Klucsik – Lengyel Orsolya Noémi, a KLON Design (https://www.klondesign.hu/ ) lakberendezője.

Számtalan lakás, ház és iroda enteriőrjét varázsolta már szebbé, otthonossá, és egyetértettünk abban, hogy az ajtóknak hatalmas szerepük van az összhang kialakításában.

  • Amit figyelembe veszek már a térszervezéskor – mondja Orsolya, hogy egy térből lehetőleg ugyanolyan nyitásirányú ajtók nyíljanak. Különösen fontos például egy közlekedő esetében, hogy mindegyik ajtó az onnan nyíló helyiségbe nyíljon. Ha ez valamilyen okból kifolyólag nem megoldható, legalább az azonos falra kerülő ajtóknak kell egyformáknak lenniük.

Összhang tekintetében különösen lényeges, hogy harmonikus, egységes kinézetet érhessünk el.

Egyre több olyan esettel találkozom, amikor a hagyományos ajtót szeretnék felcserélni a ma igen divatossá vált tolóajtókkal. Erről azonban tudnunk kell, hogy nem minden helyiségbe alkalmasak. Ilyen például a fürdőszoba, háló, vagy gyerekszoba, de a konyhába sem javaslom. Nincs sem szag, sem hangtartása, így, ha ezeket a helységeket szeretnénk elzárni tolóajtóval, viszonylag hamar megbánhatjuk. Ellenben fantasztikusan funkcionálhat a gardróbszoba, vagy a nappali, netán a dolgozószoba ajtajaként, különös tekintettel arra, hogy ebben az esetben is eltekinthetünk a már megszokott „ajtómérettől”, hiszen tetszőleges méretű tolóajtókat gyártathatunk, így egészen monumentális ajtónk is lehet.

A tolóajtók sín szerkezete – karnis – is megannyi változatban kivitelezhető, így már létezik plafonra szerelhető, falon húzódó, vagy épp rejtett sínszerkezet is. Ennek már valóban csak a képzelet szab határt. Mint lakberendező, öröm látni, hogy ezekben az ajtókban már nem csak maga az ajtó, de a karnis is felér egy remekművel, így egy az egyben válik különlegessé általa az otthonunk.

Gyerekszoba, dupla figyelem

A gyermekszoba ajtajának kiválasztása nem egyszerű feladat. Ebben az esetben nem elegendő csak meglátni és megszeretni, hiszen ez az ajtó a gyermek születésétől kezdve minden évben hatalmas igénybevételnek lesz kitéve. Ott lehetnek a játékok ütődésének nyomai, a számtalan kréta és ceruzarajznak is könnyen áldozatul esnek majd, nem beszélve a dackorszak adta becsapódásoknak. Épp ezért érdemes az ajtót forgalmazó szakemberekkel beszélni, hogy az általunk választott ajtócsalád mely darabját ajánlja ezen igénybevételek esetére.

Ezzel az apró odafigyeléssel hatalmas összegeket spórolhatunk a későbbiekben, hiszen előbb-utóbb cserélni kell ezeket az ajtókat, ellenben, ha körültekintően választunk, az ajtó szinte nyom nélkül vészeli át a gyermekkor fejlődési ütemeit, így folyamatosan újszerű. szép ajtónk lehet a gyerekszobában is. Ide leginkább CLP felületű ajtót javaslok.

Az ajtók színében sem ismerünk már lehetetlent

Bár ma még mindig igen közkedvelt a fehér ajtók térhódítása, a színezett falak esetében valóban nagyon jól mutatnak. Amikor ügyfeleim hozzám fordulnak, mindig elámulnak, mennyi árnyalat és lehetőség rejlik a fehér ajtókban. Ma már megannyi különbséget rejt a fehér ajtó is, érdemes elfelejteni a régi, „panel fehér” ajtókról alkotott elképzeléseinket.

Gyönyörűek azok az ajtók, ahol a fehér szín ellenére is látszik a fa erezete, és a fehérre festett ajtók is csodaszépek, hiszen az élek kidolgozása ebben az esetben is nagyon szépen látszik. A fóliázott fehér ajtók esetében azonban nagyon résen kell lennünk és valóban csak olyan ajtót válasszunk, melyre a gyártó garanciát ad, mert a fehér színek esetében könnyen találhatunk gagyi, gyenge minőségű fóliázást. 

A kilincs legalább olyan fontos, mint maga az ajtó

Korábban sokan elkövették azt a hibát, hogy a kilincsekre nem fordítottak nagy figyelmet. Ma már, amikor számtalan kilincs, forma, anyag, mintázat és minőség megtalálható, különösen fontos erre is nagy figyelmet szentelnünk. Itt a helység összhangja, harmóniája múlhat egy-egy kilincs kiválasztásakor.

Például, ha a konyhában a bútor fogantyúi matt alumínium színűek, akkor érdemes a kilincseket is ebben a színben, vagy velük harmonizáló színben kérni. Kilincs esetében nem kevésbé fontos tisztázni, mely egyedi igényeknek kell megfelelniük annak érdekében, hogy valóban a komfortérzetet szolgálja.

Érdemes ellátogatni a bemutatóterembe, megérinteni, megfogni, tapintani, lenyomni a kilincset, melyet kiválasztunk, hogy érezzük, mennyire kényelmes, mennyire szolgálja ki az igényeinket. Sok olyan ügyfelem van, aki például nem szereti a teljesen szögletes kilincseket, de a lekerekített, vagy épp henger alakú kilincsekkel már tökéletesen elégedett.

A bejárati ajtónak nem csak kintről, bentről is lenyűgözőnek kell lennie

Ma, amikor a bejárati ajtók szebbnél szebb kivitelezése is megfigyelhető, érdemes megannyi szemszögből megfigyelnünk a helységet, ahová először belépünk. Nem véletlenül kezdem ezzel a megközelítéssel. Ha egy olyan helységbe toppanunk be, ahol nincs ablak, érdemes olyan bejárati ajtót választanunk, melynek van üveges része, ezzel is világosságot és egyfajta harmonikus enteriört kölcsönözve a korábban esetleg barátságtalan helységnek.

Ma már az, hogy üveggel van ellátva egy bejárati ajtó, nem jelenti azt, hogy kevésbé lenne biztonságos. Sőt! Az üveg minden esetben betörésbiztos, törhetetlen, biztonsági üvegből készül. Annak érdekében, hogy ebben teljesen biztosak lehessünk, olyan helyről rendeljünk bejárati ajtót, mely rendelkezik az erre vonatkozó tanúsítványokkal, hogy valóban biztonságban érezhessük magunkat.

Mindent összevetve, az ajtók akkor válnak díszévé a lakásnak, ha azokat valóban körültekintően választunk meg. Érdemes tudnunk előtte a fal színét vagy a bútoraink stílusát és méretét, hogy valóban olyan összképet kaphassunk, melyre évek múltán is szívesen tekintünk majd vissza.