Rövid segédlet nyitásirányhoz, méréshez

Összegyűjtöttük az ajtóvásárláskor gyakran felmerülő kérdéseket és fogalmakat. A leendő ajtómodellünk színének és/vagy anyagának kiválasztása után további fontos dolgokra is figyelni kell a rendelés véglegesítéséhez. A legfontosabb, hogy tisztában legyünk a nyitásiránnyal és a méretekkel.

Egy ajtó nyitásirányát tekintve lehet: jobbra vagy balra nyíló, kifelé vagy befelé nyíló. Méreteit tekintve pedig 3 méretre lesz szükségünk a vásárláshoz.


Hogyan állapítsd meg, hogy balos vagy jobbos az ajtód?

 

Ez a kérdés egyszerűnek tűnhet, mégis van, hogy könnyen megzavarja a vásárlókat. A nyitásirányt nagyon egyszerűen, 3 rövid lépésben felismerhetjük, csak ennyit kell tenni:

  1. Állj a pánt felőli lapoldalra (ebben az esetben magunk felé tudjuk húzni az ajtólapot)
  2. Nézd meg melyik oldalon található a pánt (zsanér)
  3. Ha a pánt bal oldalon helyezkedik el, akkor balos, ha jobb oldalon, akkor jobbos a nyitásirány.

 

Milyen méretek szükségesek az ajtóvásárláshoz?

 

  • a falnyílás szélessége,
  • a falnyílás magassága,
  • és a falvastagság

 

Falnyílás szélességének mérésekor a kész falnyílást kell mérni. Több ponton. Magasság esetén a végleges padlószint és a falnyílás teteje közötti távolságot. Vastagság esetében pedig a kész falvastagságot, vakolattal vagy csempével együtt! Szintén több ponton mérve.

A méréseket több ponton azért kell ismételni, meg mivel falak nem mindig „egyenesek, függőlegesek, vízszintesek”. Ne ijedjünk meg hogyha a mért méretek nem magyar szabvány szerintiek, sőt! Léteznek még ezen kívül is más standard szabvány méretek is (pl lengyel, német), amik mára már (főleg új építésű házak esetén) sokkal elterjedtebbé váltak.

 

Ha elakadtál volna ezekben a kérdésekben, segítünk! Keresd bátran kollégáinkat bármelyik elérhetőségünkön.

 

Címünk: Centro Casa Bemutatóterem, 1121 Budapest, Törökbálinti út 15.
E-mail: info@centrocasa.hu
Telefon: +36 30 787 20 74, +36 30 220 30 22

 

További hasznos információkért olvasd el weboldalunk gyakran ismételt kérdések részét: https://centrocasa.hu/gyik/ vagy blogbejegyzéseinket, ahol szintén naprakész információkat és érdekességeket találhatsz: https://centrocasa.hu/blog/